АДВОКАТСЬКА КОМПАНІЯ «ЧУДНОВСЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ»

Як вибрати адвоката?

Отже, Вам знадобилася консультація чи допомога кваліфікованого юриста, але у Вас знайомого адвоката немає.
Врахуйте, що навіть найвтішніші рекомендації, отримані від Ваших друзів чи знайомих, не гарантують те, що цей адвокат справді професіонал.

По-перше, Ви та Ваші друзі, мабуть, різні люди, по-друге, проблеми навряд чи цілком ідентичні.
Тому перше, що потрібно зробити після рекомендацій – зустрітися, поговорити та особисто скласти свою власну думку про адвоката, якому Ви збираєтесь довірити свої майнові інтереси, а тим більше свою долю.

Основні якості, на які слід звернути увагу:

• це бажання допомогти;
• знання законодавства та судової практики;
• вміння працювати з інформацією (уміння збирати та аналізувати факти, застосовувати
судову практику та законодавчі норми);
• діяльність;
• пунктуальність;
• порядність;
• дотримання професійних та загальнолюдських етичних норм;
• натиск, що не переходить в агресію;
• комунікабельність;
• наявність загальних правових знань у конкретній справі
(Адвокат Вашого знайомого виграв трудову справу про відновлення на роботі, але якщо цей адвокат жодного разу не здійснював захист у кримінальній справі або представництво інтересів потерпілого у кримінальній справі, то навряд чи він зможе надати Вам ефективну допомогу).

Якщо ви побачите всі ці якості в адвокаті, який знаходиться навпроти вас, можете сміливо укладати з ним угоду.

Не варто шукати адвоката, який спеціалізується на якійсь вузькій категорії справ.
Якщо можна знайти ще адвоката, який займається справами, що належать до однієї, певної галузі права (цивільної, кримінальної, господарської), то шукати спеціаліста, який веде справи виключно про стягнення аліментів або стягнення боргу за договором позики, - справа безнадійна.

Крім того, спеціалізація адвоката – річ досить умовна, оскільки багато галузей права у застосовній практиці не лише стикаються, а й взаємно перетинаються.

Наприклад, захищаючи інтереси потерпілого у кримінальній справі, необхідно знати та вміти застосовувати норми цивільного права про відшкодування шкоди, а також норми сімейного законодавства щодо спільної власності подружжя. При здійсненні захисту від звинувачення в ухиленні від податків необхідно знати вимоги податкового законодавства тощо.
Головне не спеціалізація, а здатність послідовно і логічно мислити, ясно викладати свої думки на папері та вголос, вміння збирати факти, добувати докази та аналізувати їх, вміння передбачати та розрахувати на десять кроків уперед розвиток подій, бути промовистим, майстерно аргументувати та захоплювати аудиторію, мати бездоганну логіку.

Як бачите, спеціалізація адвоката – річ другорядна.
Не варто мати справу з адвокатом, який гарантує Вам стовідсотковий виграш справи або з таємничим та багатозначним виглядом повідомляє Вам, що він вирішує всі питання. По-перше, така обіцянка – явний обман та суттєве порушення норм професійної етики. По-друге, це свідчення низького професійного рівня, оскільки досвідчений практик чудово знає, що у будь-якій стадії судового процесу може виникнути ряд непередбачених обставин, з ніг на голову результати, що перевертають усі очікувані у справі.

Якщо Ви (будь-яке може статися) опинилися на вістря кримінальної репресії, то, повірте, чи не в більшості випадків, слідчий, який веде Вашу справу, порекомендує Вам скористатися послугами свого знайомого адвоката.
Дуже багато довірливих людей трапляються на цей прийом і погоджуються на участь у справі адвоката за рекомендацією слідчого і, як правило, в кращому випадку платять подвійну ціну за послуги адвоката (через адвоката оплачують і працю слідчого і результат, який все одно було б отримано будь-яким іншим. захисником).
У гіршому випадку, Ви отримаєте юриста, який за Ваші гроші допомагатиме не Вам у захисті від пред'явленого звинувачення, а слідчому у пошуку обставин, що компрометують Вам.

Якщо сам адвокат пропонує Вам для гарантованого вирішення питання на Вашу користь дати хабар і виступити посередником у передачі хабара, постарайтеся одразу розірвати стосунки з таким адвокатом.

Знайте, що майже, напевно, гроші, отримані на передачу хабара, залишаться в кишені непорядного адвоката. У разі вдалого вирішення питання (без дачі хабара), Вам скажуть, що справа вирішилася виключно завдяки ній.

У разі програшу ви, у кращому разі, отримаєте назад лише частину своїх грошей. На жаль, останніми роками в адвокатурі виявилося дуже багато випадкових людей, для яких норми адвокатської етики та загальнолюдської моралі – порожній звук.

Тому вибір захисника – завдання непросте, яке вимагає уваги та спостережливості.
Сподіваюся, що, дотримуючись цих порад, Ви не помилитеся у виборі.